Het is januari 2016. Mijn zus is hoogzwanger en ik ben op zoek naar een cadeautje voor haar tweede kindje als ik samen met mijn man een mooie babywinkel in Amstelveen binnenloop. Terwijl de eigenaresse van de winkel mijn uitgekozen cadeautje mooi inpakt, hebben we een leuk gesprek over hoe zij haar winkel is gestart en hoe het nu loopt. Ik luister met veel interesse, want mijn zus en ik zijn al maanden aan het denken over business ideeën in de babybranche. Vlak voordat ik afreken, vertelt de eigenaresse mij dat ze in juli gaat stoppen. Ze doet alles alleen en dat blijkt veel te zwaar met haar jonge kindjes thuis.

Ik loop samen met mijn man de winkel uit en het begint te kriebelen. Ik krijg ideeën en ik bel mijn zus om het verhaal van de eigenaresse te vertellen en met haar te sparren of het wellicht iets voor ons is. We gaan het gesprek aan en we schakelen een bedrijfsovernameadviseur in. Een goede keus, want die heeft ons echt geholpen met de werkelijke waarde van de winkel bepalen en alles juridisch en financieel te regelen. We konden de winkel niet voortzetten op de locatie in Amstelveen omdat de eigenaresse de huur al had opgezegd, dus we besloten de winkel te verhuizen.

Op 25 maart, de dag dat mijn zus beviel van haar zoontje, bekeek ik ons nieuwe winkelpand in Bussum. In de maanden daarna regelden we alles voor de verhuizing van de winkel. We openden onze babywinkel, genaamd ‘Le Petit B.B., begin juli in Bussum. We hadden geen retail- of inkoopervaring en leerden alles door te doen en te ervaren. We leerden van alles over de producten en merken die we inkochten; tegen welke inkoopprijzen, welke minimum aantallen en welke marges we konden hanteren. We openden ook een webshop, want dan waren we niet alleen afhankelijk van de verkopen van de omgeving van Bussum en zo konden we ook overal in NL en BE leveren.

Het was een groot avontuur, MAAR het was financieel heel pittig, op sommige dagen draaiden we amper omzet. We hadden hoge kosten door de huur van winkelpand, de inkoopkosten en alles altijd maar moeten voorfinancieren. Het bleek niet winstgevend, terwijl mijn zus en ik er beiden van moesten kunnen leven. Na twee jaar in dit retailavontuur kwam het online ondernemerschap op ons pad en we realiseerden ons dat de winkel en webshop ons niet de vrijheid gaf die we echt veel meer wilden. We maakten hierdoor een keuze en zijn eind september 2018 gestopt.

Het voelde soms als falen, maar man oh man, wat heb ik veel geleerd uit dit babywinkel avontuur. De belangrijkste realisatie: ik dacht altijd dat ik ooit mijn eigen baby merk zou starten. Na alles wat ik over deze branche had geleerd wist ik dat ik daar nooit meer in zou willen investeren. Ik wist nog niet precies wat ik verder ging doen, maar één ding wist ik wel: ik wil locatie onafhankelijk en met veel meer vrijheid kunnen werken.

And look at me now…
Dankbaar voor al mijn ‘fouten’😉
Alles gebeurt vóór mij.