Afgelopen week was mijn allerlaatste afspraak met mijn coach Nicole Offenberg. Het afgelopen half jaar hielp zij mij met onder andere het thema grenzen stellen. Waar ik namelijk op privé gebied, na jaren oefenen, inmiddels heel goed mijn grenzen kan aangeven, bleek ik dat op zakelijk gebied, in mijn freelance werk voor andere ondernemers, helemaal nog niet goed te kunnen.

Echt bizar eigenlijk. Ik trok al het werk naar mij toe en kon het niet gemakkelijk delegeren. “Ik regel het wel”, “Dat doe ik wel”, “Tuurlijk pak ik dat wel even op”, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ondertussen probeerde ik alle ballen maar hoog te houden. Het zorgde ervoor dat ik afgelopen najaar bijna in een burn-out raakte.

Er ging iets mis en ik had keuzes te maken. Nicole stelde mij veel vragen en in de afgelopen maanden heb ik het volgende geleerd over grenzen stellen.

Het kan soms moeilijk zijn om grenzen te stellen vanwege:

✨ Angst voor afwijzing: Je vreest dat het aangeven van grenzen anderen kan teleurstellen of afstoten.

✨ Zorg om conflicten: Je angst voor confrontaties of meningsverschillen kan het stellen van grenzen bemoeilijken.

✨ Gebrek aan zelfbewustzijn: Als je zelf  niet volledig bewust bent van je eigen behoeften en grenzen, kan je moeite hebben met het communiceren ervan aan anderen.

Maar het stellen van grenzen is juist belangrijk doordat het:

✨ Persoonlijke groei bevordert: Door duidelijk aan te geven wat wel en niet acceptabel is, creëert het kansen voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

✨ Voorkomt uitputting: Het helpt burn-out en emotionele uitputting te voorkomen door het goed beheren van persoonlijke energie en tijd.

✨ Bevordert respect: Het stellen van grenzen leidt tot wederzijds respect, waarbij anderen leren om de jouw persoonlijke ruimte en behoeften te respecteren.

Communicatie is hierin echt key. Je verschaft duidelijkheid, voorkomt misverstanden en je versterkt daarmee je relaties. Ik maakte keuzes en stopte met een tweetal samenwerkingen, pakte meer rust en koos ervoor om meer tijd te besteden aan mijn gezin en mijn eigen bedrijf.

Ik heb daarin nog altijd te oefenen, want mijn ‘please-gedrag’ is niet gelijk verdwenen. Het is echt niet altijd gemakkelijk, maar stap voor stap kom ik er wel.

Hoe goed ben jij in het stellen van jouw grenzen, zowel op privé als zakelijk gebied?